Новини


Protection of Child Rights in Football under FIFA and UEFA Transfer System

В рамках міжнародного тиждня ЗУНУ, на запрошення завідувача кафедри конституційного, адміністративного та фінансового права Oksana Rosoliak Bratasyuk до нас завітали Feyza Basar (Університет Гедик (Туреччина)), яка виступила з доповіддю на тему: «Protection of Child Rights in Football under FIFA and UEFA Transfer System» та Лілія Проць чемпіонка світу з пауерліфтингу, яка провела порівняльно — правий аналіз механізмів захисту спортивних прав і свобод в Україні та в країнах — членах ЄС.


Відкрита лекція уповноваженого з питань запобігання та виявлення корупції Західного офісу Державної аудиторської служби України

 

15.03. 2021 року для студентів другого курсу Юридичного факультету ЗУНУ, які вивчають Адміністративне право, лекцію провів Чурілов Геннадій Андрійович — Уповноважений з питань запобігання та виявлення корупції Західного офісу Державної аудиторської служби України.
Студенти підготували цікаві запитання: про обов’язки Уповноваженого із запобігання та виявлення корупції, про Рішення Конституційного суду від 27.10.2020 № 13-р/2020, яким визнано неконституційною частину основних завдань .НАЗК, передбачених ч. 2 ст. 13 Закону України «Про запобігання корупції», про захист викривачів корупції та отримали на них не менш цікаві, вичерпні відповіді.
Під час лекції було розглянуто ряд практичних кейсів із відповідним фаховим коментарем.
Колектив кафедри конституційного, адміністративного та фінансового права, щиро вдячний Геннадію Андрійовичу за співпрацю і сприяння у підготовці кваліфікованих фахівців.


Участь у Моніторингу діяльності юридичної клініки Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара

Доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри конституційного, адміністративного та фінансового права Гречанюк Сергій Костянтинович та професор кафедри Галай Андрій Олександрович 23 – 24 квітня 2018 року взяли участь у Моніторингу діяльності юридичної клініки Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара.

В рамках моніторингу було також проведено майстер-клас з консультування для консультантів ЮК ДНУ ім. Олеся Гончара, Університету митної справи та фінансів, а також Дніпропетровського державного Університету внутрішніх справ.


Відкрита лекція - дискусія "Суд, як учасник конституційно - процесуальних відносин"

2 квітня 2018 року за запрошенням кафедри конституційного, адміністративного та фінансового права  відбулася відкрита лекція — дискусія «Суд, як учасник конституційно — процесуальних відносин», яку провели заступник голови Тернопільського окружного адміністративного суду Осташ Андрій Васильович та суддя Тернопільського окружного адміністративного суду Жук Андрій Володимирович.


Студенти ЮФ поспілкувалися з керівником Департаменту з питань запобігання політичній корупції

26 березня 2018 р. на запрошення колективу кафедри конституційного, адміністративного та фінансового права юридичного факультету ТНЕУ відбулася відкрита дискусія керівника Департаменту з питань запобігання політичній корупції Національного агентства з питань запобігання корупції доктора юридичних наук, доцента Ігоніна Руслана Владиславовича зі студентами ЮФ.

Під час зустрічі Руслан Владиславович звернув увагу на основні завдання та функції діяльності НАЗК як центрального органу виконавчої влади зі спеціальним статусом, який забезпечує та реалізує державну антикорупційну політику. Серед іншого він розповів про особливості організації роботи ввіреного йому Департаменту, не обійшов питання політичної корупції. Найактивніше обговорення викликало питання доцільності фінансування політичних партій з державного бюджету.


Участь у загальнопольській конференції юридичних клінік

Почесний професор ТНЕУ Фредерік Цоль, завідувач кафедри, д.ю.н., доцент Гречанюк С.К. та д.ю.н., доцент Галай А.О. прийняли участь у конференції юридичних клінік, що двічі на рік відбуваються у Польщі і є головним заходом цієї партнерської мережі. Цьогоріч наші західні сусіди присвятили конференцію 20-тій річниці свого руху.

Виступ – Андрія Олександровича Галая  та Сергія Костянтиновича Гречанюка (Report-LCs-in-Ukraine-11.2017) викликав інтерес учасників, серед яких були представники аналогічних рухів Польщі, США, Британії, Білорусі та Чехії.


Участь у тренінгу на тему: «Ефективний розвиток об’єднаних громад» (25 – 26 жовтня 2017 р. у м. Тернополі)

25-26 жовтня 2017 р. кандидат юридичних наук, доцент кафедри конституційного, адміністративного та фінансового права Росоляк Оксана Богданівна взяла участь у тренінгу «Ефективний розвиток об’єднаних громад», який проводився у м. Тернополі. На даному заході обговорювалися питання співпраці органів місцевого самоврядування з жителями територіальної громади. Зокрема, Мері Фасано (волонтер Корпусу Миру та експерт ГО «Освітньо-аналітичний Центр розвитку громад) розповіла чому важливо слухати громаду, а також поділилася досвідом участі громадян в діяльності органів місцевої влади в США.

Також цікавою була інформація, представлена Аліною Жуковською (к.е.н., доцент ТНЕУ) щодо методів збору інформації для проведення аналізу та визначення пріоритетних проблем у громаді. Наступний лектор — Богдан Малиняк (к.е.н., доцент ТНЕУ, голова ГО «ЕАГ «Акцент») розповів про ефективність використання коштів місцевих бюджетів та інструменти впливу на ефективність управління фінансовими ресурсами територіальних громад.

Даний тренінг був проведений досить активно, оскільки учасники залучались до різноманітних ділових ігор, аналізували та вирішували практичні ситуації, а також давали пропозиції щодо вирішення конкретних проблем, які досить часто виникають в ОТГ.

Проведено відкрите лекційне заняття суддею - спікером Господарського суду Тернопільської області Гевком В.Л.

     06 квітня 2017 року в 11 годині 10 хвилин кафедрою конституційного, адміністративного та фінансового права  організовано та проведено відкриту лекцію на тему: «Вирішення господарських спорів в першій інстанції» для студентів  4 курсу в рамках вивчення навчальної дисципліни «Господарський процес» та усіх бажаючих, які завітали на дану лекцію в 702 аудиторію.

     Для її проведення було запрошено суддю-спікера Господарського суду Тернопільської області ГЕВКА Володимира Львовича.

     У цікавій формі,  у невимушеній атмосфері  доповідачем проведено лекцію щодо основних положень розгляду та вирішення  господарських спорів господарським судом.

     Для зацікавлення студентів, лектором ставились проблеми  та залучались студенти до її вирішення. Це збуджувало  допитливість  і розумову активність студентів на занятті.


Проведено відкрите лекційне заняття головним спеціалістом відділу представництва Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної допомоги Нуждою Світланою Федорівною

     28 березня 2017 року в 11 годині 10 хвилин кафедрою конституційного, адміністративного та фінансового права  організовано та проведено відкриту лекцію на тему: «Правові засади надання вторинної правової допомоги як соціальних послуг для окремих категорій громадян» для студентів  3 курсу в рамках вивчення навчальної дисципліни «Правові основи соціальної роботи» та усіх бажаючих, які завітали на дану лекцію в 705 аудиторію.

     Нужда С.Ф. розповіла про засади надання безоплатної правової допомоги, перерахувала категорії осіб, які мають право на отримання безоплатної вторинної допомоги, охарактеризувала безоплатну вторинну правову допомогу як вид соціальних послуг, гарантованих державою. Наголосила про найчастіші спори, з якими звертаються за допомогою до адвокатів в порядку надання безоплатної вторинної правової допомоги, також описала структуру органів надання безоплатної вторинної правової допомоги.


Відбувся науково-методичний семінар «Новітні методи проведення практичних занять та наукових досліджень»

     22 березня 2017 р. відбувся науково — методичний семінар «Новітні методи проведення практичних занять та наукових досліджень», організатором якого була кафедра конституційного, адміністративного та фінансового права.

     Гостем даного семінару був головний науковий співробітник відділу науково – методичного забезпечення організації роботи в органах прокуратури Національної академії прокуратури України, доктор юридичних наук, професор Сердюк Павло Павлович, який розповів про використання методів та підходів природничих наук в дослідженнях у сфері правознавства.

     Також на семінарі виступила Оксана Богданівна Росоляк   щодо методики проведення семінарського (практичного) заняття.  У своїй доповіді вона акцентувала  на значимості семінарського заняття в навчальному процесі вищої школи. В ході виступу, О. Росоляк  зазначила, що під час проведення семінарського заняття вкрай важливим є безпосередній контакт зі студентами, педагогічне спілкування, а також взаєморозуміння та творча співпраця між викладачем та студентом та між самими студентами. Доповідач також акцентувала на інтерактивних технологіях навчання, а саме технологіях кооперативного, колективно-групового навчання, ситуативного моделювання та опрацювання дискусійних питань. До обговорення зазначених питань долучились не лише викладачі різних кафедр факультету, а й студенти, які були присутні на даному семінарі.